Üretim Yürütme Sistemi (MES) Nedir?
Manufacturing Execution System – MES (Üretim Yürütme Sistemi)
MES (Üretim Yürütme Sistemi), üretim sahasındaki makine, robot, sensör ve PLC gibi araçları network üzerinde birleştirerek merkezi bir veritabanı ile haberleştiren bilgisayar destekli bir sistemdir. MES’in temel amacı üretim süreçlerini en iyi şekilde yönetebilmek adına gerçek zamanlı bilgiye erişmek ve bu sayede üretim çıktılarını iyileştirmektir.
Fabrikalarda gerçekleşmekte olan üretime bağlı tüm aktiviteler MES sayesinde takip edilebilmektedir. Üretim yürütme sistemi oldukça kapsamlı bir yazılım üzerinde işleyiş sağlamakta ve çeşitli fonksiyonlara sahip olması sayesinde kontrollü bir üretim akışının sürmesine olanak tanımaktadır.
Bu yazılım, üretim sahasından anlık ve eş zamanlı veri toplar, bu verileri düzenler ve merkezi bir veri tabanında saklar. İçerisinde bulunan MRP sistemi ile entegre şekilde çalışarak iş emirlerini üretim birimlerine aktarır. Ayrıca detaylı planlama yaparak verimlilik ve kalite artışına olanak tanır. Operatör müdahalesine ihtiyaç duymadan, üretim tezgahları ve ekipmanlarla doğrudan iletişim kurarak bilgiyi toplar ve paylaşır. Böylece veri toplama ve iletim süresini kısaltır, hataları minimize eder.
MES, ayrıca arıza analizleri, çalışma oranları (OEE), arıza tekrar analizleri ve planlı bakım zamanlarının takibi gibi işlevleri de yerine getirir. Tezgah, pres, makine, robot gibi üretim araçlarıyla network üzerinden haberleşerek üretim süreçlerini sürekli izler ve optimize eder.
MES Kullanımının Faydaları
Hızlı ve doğru bilgi akışı sağlar
Bilgiyi üreten makine, robot veya PLC cihazından direkt bilgi akışı network üzerinden anlık olarak gerçekleşir.
Veri girişindeki hataları ortadan kaldırır
Otomatik veri toplama sayesinde manuel veri girişine olan ihtiyacı azaltır. Bu, hem zaman tasarrufu sağlar hem de hatalı bilgi girişini minimuma indirir.
Doküman ve bilgi kirliliğini azaltır
Fiziksel belge dolaşımı yerine dijital bilgi akışı sağlar, zaman kaybını önler ve doğru bilgilerin hızlıca hedefe ulaşmasını sağlar. Dijital ortamda tüm bilgilerin merkezi bir yerde depolanması belgelerin kaybolma riskini ortadan kaldırır.
Planlama süreçlerini iyileştirir
Verilerin anlık takibi ve analizi sayesinde üretim planlaması daha esnek ve etkin hale gelir. Üretim kapasitesinin en verimli şekilde kullanılması sağlanır.
Çalışan verimliliğini artırır
Operatörlerin ve diğer çalışanların performansını izleyerek etkinliği artırır. Gereksiz iş yükünü azaltır ve çalışanların odaklanmasını kolaylaştırır.
MES'in temel görevleri
Üretim sahasından anlık veri toplama
Üretim sahasındaki makine, robot, PLC ve ekipmanlardan gerçek zamanlı veriler toplar.
Performans analizleri
Toplanan veriler kullanılarak makinelerin, personelin ve üretim hattının performansı analiz edilir. Bu analizler sayesinde darboğazlar ve iyileştirilmesi gereken noktalar belirlenir.
Raporlama
MES, toplanan verileri işleyerek farklı bakış açılarıyla çeşitli raporlar oluşturur. Raporlar, karar alma süreçlerini hızlandırır ve işletme yönetimine değerli bilgiler sunar.
İş emirleriyle entegre çalışmak
İş emirlerini üretim sahasındaki farklı birimlere aktararak iş akışını düzenler. Bu, zaman kaybını önler ve süreçlerin koordinasyonunu sağlar.
Arıza, duruş ve OEE analizleri
Makinelerden gelen arıza ve duruş bilgilerini işleyerek arıza ve duruşlara yönelik analiz imkanı sağlar, işletme geneli için OEE değerini otomatik hesaplar.
Detaylı bilgi için
Bizi arayınKonum
OFİS 1: Arabacı Alanı Mah. Taşlık Sokak No:260 Kat:2 54050 SAKARYA
OFİS 2: Karamanlı Mah. Saparmurat Niyaziov Cd. No:57 Onikişubat / Kahramanmaraş