Yazılım seçiminde yapılan en sık hatalar
Hem dünya genelinde hem de Türkiye özelinde pek çok yazılım projesi başarısızlıkla sonuçlanmaktadır. Ünlü araştırma şirketi Gartner'a göre, ERP projelerinin %75'i başarısızlıkla sonuçlanıyor veya amaçlanan hedeflerine ulaşamıyor. Türkiye özeline baktığımızda ise durum maalesef daha da vahim.
Aşağıda, ülkemizde yazılım seçiminde yapılan en sık hataları açıklamaya çalıştık:
Uygun olmayan yazılım seçimi
Satın alacağınız yazılımın faaliyet ve süreçlerinize uygun olması gerekir. Üretim faaliyeti gerçekleştiren firmaların en sık yaptığı hatalardan biri ticari (al-sat) firmalar için tasarlanmış muhasebe kökenli yazılımları satın alarak kullanmaya çalışmaktır.
Başka bir örnek: Proje bazlı üretim gerçekleştiren bir firma için seri üretime uygun geliştirilmiş bir yazılımın hiçbir anlamı yoktur.
Uygulanabilir olmayan yazılım seçimi
Her yazılımın belirli varsayımları ve ön kabulleri vardır, yazılım kurgusu bu varsayım ve ön kabullere göre şekillenir. Çalışma usülleriniz ve süreçleriniz bu kurguyu uygulamaya müsait değilse bu yazılım sizin için uygulanabilir değildir.
Uyarı! Pazarlama ekipleri genellikle yazılımın en parlak yönlerini öne çıkarır ve kulağa hoş gelen ifadeler kullanır. Satın alma gerçekleştikten sonra pazarlama ekibini bir daha asla görmeyeceğinizi unutmayın.
Yazılımın kağıt üzerinde ve teoride vaat ettiği şeyler ilk başta cazip gelebilir, ancak firmanızın bunları uygulayabileceği anlamına gelmez.
Örnek: Üretim planlama amacıyla satın aldığınız yazılımın üretim ve planlama kurgusu sizin yapınıza uygun değilse bu yazılımın sizin için hiçbir anlamı yoktur.
Markaya güvenerek yazılım almak
Sadece marka ve isme bakarak yazılım satın almak nereye gittiğini bilmediğiniz güzel bir gemiye binmek gibidir. Geçmişte pek çok firmanın düştüğü bu hata sebebiyle on binlerce yazılım projesi başarısızlıkla sonuçlanmıştır.
Fiyatına bakarak yazılım almak
"En pahalı yazılım en iyisidir" yaklaşımı hatalı bir yaklaşım olduğu gibi, tam tersi "fiyatı uygun" olduğu için yazılımı tercih etmekte yine hatalı bir yaklaşımdır.
Yazılım seçiminde en son bakılması gereken konu fiyattır. İşinize yaramayan bir yazılım pahalı da olsa ucuz da olsa sizin için ölü yatırımdır.
Unutmayın! En iyi yazılım diye birşey yoktur, en uygun ve uygulanabilir yazılım vardır...
11.02.2025
Ahmet GÜZELYILDIZ
Detaylı bilgi için
Bizi arayınKonum
OFİS 1: Arabacı Alanı Mah. Taşlık Sokak No:260 Kat:2 54050 SAKARYA
OFİS 2: Karamanlı Mah. Saparmurat Niyaziov Cd. No:57 Onikişubat / Kahramanmaraş